Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, mei 2020

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft vier maal per jaar een tijdschrift uit. Met dit blad houden wij u op de hoogte van wat er zoal speelt op het brede terrein van het erfgoed.

Voorkant Tijdschrift RCE nummer 2 in 2020 met foto van quarantainegebouw in Rotterdam

In quarantaine sinds 1934

In de Rotterdamse haven bevindt zich een quarantaine-inrichting uit 1934. Het terrein krijgt binnenkort een andere functie.

Het ‘Oranjehotel’ en de Waalsdorpervlakte zijn emotioneel geladen plaatsen van herinnering. Ze worden nu als rijksmonument beschermd.

Rond 1930 gebruikte de beroemde Jacob Merkelbach een camera van het merk Jos-Pe. De vraag is nu uit welke kleurstoffen zijn foto’s bestaan.

Artikel aangepast

In het artikel De geheime kleuren van Jos-Pe in dit nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een onzorgvuldigheid geslopen. Niet het Stadsarchief van Amsterdam is de organisatie die kleurenfoto’s van Jacob Merkelbach onderzoekt, catalogiseert, conserveert en digitaliseert, maar het Rijksmuseum. In deze aangepaste versie van dit artikel wordt ook de driekleurenmethode van de vroege fotografie op een andere manier verwoord.

Abonnement

Een abonnement op ons tijdschrift is gratis.

Voor adreswijzigingen, bestellingen van meerdere exemplaren en al uw vakinhoudelijke vragen kunt u terecht bij de InfoDesk.