Help, onze kerk loopt leeg! Een kleine handleiding voor kerkbestuurders

Deze brochure bevat een praktisch stappenplan voor kerkbestuurders die te maken krijgen met de leegloop van hun kerk.

Leegloop kerken: stappenplan voor kerkbestuurders

Het voortbestaan van religieus erfgoed staat in toenemende mate onder druk. Veel Nederlandse kerkbesturen kampen met leegloop van hun kerken en een verslechterende financiële situatie. Dan is het van belang om de juiste keuzes te maken. Een aanklikbaar stroomschema helpt de lezer om de situatie te analyseren en verwijst naar de juiste stappen en bronnen. Zo kan het een optie zijn om een samenwerking of fusie aan te gaan, het kerkgebouw te verbouwen, of te zoeken naar een kleinere huisvesting en het kerkgebouw te verkopen. Ook bevat de publicatie een aantal capita selecta: een overzicht van onder meer belangrijke partijen, relevante adviseurs en  vergunningsprocedures.

Colofon

Tekst: Duco Stadig
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016