Buurtschappenvisie Gortel en Niersen (2015-2030)

In deze landschapsbiografie wordt het verhaal verteld van de buurtschappen Gortel en Niersen, gelegen in de beschutte omgeving van Het Kroondomein Het Loo.

Geschiedenis van buurtschappen Gortel en Niersen

De geschiedenis van de buurtschappen is in deze publicatie ingedeeld in vijf perioden. Het verhaal begint bij het natuurlijke landschap en de oudste bewoning (200.000 v.Chr. – 600 n.Chr.) en eindigt met de rol van het koningshuis bij het beheer van de buurtschappen, met als epiloog een blik in de toekomst onder koning Willem-Alexander. Vragen die daarbij zijn gesteld, waren: Hoe zit het landschap aardkundig in elkaar? Wat was de invloed van de oudste bewoners? Welke organisaties waren er door de eeuwen heen? En wat was de invloed van het Koninklijk Huis?

Colofon

Tekst en onderzoek: Cultuurland Advies
Vereniging Gortel Niersen en Cultuurland Advies, 2015