10 oktober Symposium ‘Stromend door de Tijd'

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12 - 22, Enkhuizen.

Water en erfgoed zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Liefst acht van de twaalf Nederlandse werelderfgoederen hebben een directe link met water. Het verleden biedt kennis voor de wateropgaven van nu en kan helpen om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Om deze kennis te verspreiden, organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op 10 oktober 2024 het symposium ‘Stromend door de Tijd - Kennis uit het verleden voor de wateropgaven van nu'.

De kennis en kunde uit het verleden leggen we naast de opgaven van nu. Wat leert het verleden ons over omgang met droogte? Hoe kunnen we ons landschap inzetten tegen wateroverlast? Welke kennis en oplossingen kunnen we opnieuw benutten? Welke historische fouten kunnen we herstellen? Tijdens het symposium lichten verschillende experts, waaronder Deltacommissaris Co Verdaas, toe hoe zij kijken naar de mogelijkheden om historische kennis te gebruiken voor huidige en toekomstige problemen met te veel en te weinig water.

Deze bijeenkomst is een vervolg op het eerdere symposium Stromend door de Tijd georganiseerd in 2022. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk.

Het symposium is alleen live bij te wonen. Er worden filmopnamen gemaakt, maar de dag kan niet integraal worden teruggekeken.

Programma

Tijd Onderdeel
09.15 Ontvangst met koffie en thee
09.45 Welkomstwoord dagvoorzitter Henk Baas, RCE
10.00 Werken aan de toekomst met het verleden als basis
Co Verdaas, Deltacommissaris
10.30 “Potverdikkie zeg, wat zit er nou allemaal in mijn dijk?!” De voorspellende kracht en bruikbaarheid van historische en archeologische gegevens
Sander Gerritsen, Archeologie West-Friesland
11.00 De bocht aan- of afsnijden? Toepasbare inzichten na twee decennia landschaps- en archeologisch onderzoek in het stroomgebied van de Maas
Reinier Ellenkamp, RAAP Archeologie
11.30 Pauze
11.45 Cultureel erfgoed als kennisbron voor wateropgaven van nu – Oogst van vier jaar programma ‘Erfgoed, Water & Klimaat’
Ellen Vreenegoor, Gertjan de Boer & Jacob Knegtel, programmateam ‘Erfgoed, Water & Klimaat’, RCE
12.15 Verleden als basis voor toekomstgericht waterbeheer
Dijkgraaf Remco Bosma, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
12.45 Lunch
14.00 Blauw erfgoed als klimaatsleutel
Martijn Horst, Landschap Overijssel
14.30 Panelgesprek met Lilianne van Sprundel (staf Deltacommissaris), Elyze Storms-Smeets (WUR), Kim Zweerink (Mooi Noord-Holland) en Marlies Buurman (Culture Matters)
o.l.v. Arjan de Zeeuw, Directeur Kennis & Advies, RCE
15.15 Plenaire afsluiting en vooruitblik
15.30 Rondleiding tentoonstelling ‘Waterwijs: historische omgang met water rond de voormalige Zuiderzee’
Museumgidsen, Zuiderzeemuseum
16.15 Netwerkborrel