Heeft mijn rijksmonument een woonfunctie?

Een particuliere eigenaar van een rijksmonument met een woonfunctie kan ieder jaar van 1 maart t/m 30 april de subsidie aanvragen. Het rijksmonument is ingeschreven in het Rijksmonumentenregister.

In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) kunt u opzoeken of uw rijksmonument een woonfunctie heeft. Dat is het geval als in het desbetreffende pand tenminste één zogenoemd ‘verblijfsobject’ een woonfunctie heeft. Ook als slechts een deel van het pand een woonfunctie heeft, komt de eigenaar voor het gehele pand voor woonhuissubsidie in aanmerking. De informatie over panden en verblijfsobjecten vindt u in de BAG-viewer.

De eigenaar kan ook subsidie aanvragen als het rijksmonument met een woonfunctie verhuurd en (gedeeltelijk) bewoond wordt.

Het rijksmonument in kwestie hoeft overigens niet van oorsprong een woonhuis te zijn. Een eigenaar van een rijksmonumentale schuur, molen of kerk met een huidige woonfunctie kan ook subsidie aanvragen.

Geen woonfunctie

Heeft uw rijksmonument geen woonfunctie? Dan kunt u van 1 februari tot en met 31 maart instandhoudingssubsidie (Sim) aanvragen.