Fotowedstrijd #MijnPost65

De Post65-fotowedstrijd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). We zijn benieuwd wat jij kenmerkend of belangrijk vindt.

Tot en met 29 oktober kon je jouw foto's inzenden voor Fotowedstrijd #MijnPost65. De jury is zich nu aan het beraden, en maakt halverwege november bekend wie een t-shirt naar keuze uit de collectie van Post65-liefhebber Martjan Kuit wint.

Waarom deze fotowedstrijd?

De RCE wil graag zijn kennis uitbreiden over de gebouwde omgeving uit de periode 1965-1990, het Post65-tijdperk. Die kennis zetten we onder meer in bij actuele herontwikkelings- en transformatieopgaven, waarbij cultureel erfgoed een rol speelt.

Wat is de bedoeling?

De RCE riep op foto's te maken van cultureel erfgoed uit de periode 1965-1990 en de foto's naar ons te mailen of te plaatsen op Instagram met #MijnPost65. Denk aan foto’s van gebouwen, parken, landschappen en kunstwerken in de openbare ruimte.

Mooi of lelijk? Dat maakt niet uit. De schrootjesplafonds uit de jaren 70 en 80? De één vindt het vreselijk, de ander vindt het hip en aansprekend. En hetzelfde geldt voor de grote, grijze kantoorkolossen. Voor de één een saai, betonnen blok, terwijl liefhebbers van modern hun hart juist ophalen.

Hoe doe je mee?
Je kon op twee manieren meedoen aan de fotowedstrijd:

1. Met een openbaar account op Instagram. Stel je post als volgt samen:

  • De foto van het object dat jou aanspreekt en dat is gemaakt in de periode 1965-1990 (gebouw, park, landschap of kunstobject in de openbare ruimte)
  • Beschrijf waarom jij dit object kenmerkend, belangrijk of iconisch voor de periode vindt
  • Tag @cultureelerfgoed voor deze campagne, geef de locatie van jouw object aan in de post, voorzie jouw post van de hashtags #MijnPost65 en #erfgoed

2. Door je foto in te sturen via de website, met behulp van een online formulier.

Wat leverde meedoen op?

Je helpt mee aan het opbouwen van de kennis over jong erfgoed. Je maakt kans op eeuwige roem, mogelijk plaatsen we jouw foto in een reportage of collage.

Wat is Post65?

Met Post65-erfgoed bedoelen we woningen, kantoren, winkelcentra, kerken, recreatiegebieden, scholen, kunst in de openbare ruimte et cetera, gebouwd of aangelegd in de periode 1965-1990.

​​​​​​​Wat zijn kenmerken van de Post65-tijd?

Van 1965 tot 1990 maakte Nederland heel veel maatschappelijke ontwikkelingen door. Denk aan de Dolle Mina’s, de toenemende welvaart, de oliecrisis, de verzorgingsstaat die tot stand kwam, de opkomst van de jeugdcultuur en democratisering, en verkrotting en woningnood. En dat zie je ‘buiten’ terug. Bijvoorbeeld aan woonerven, bloemkoolwijken, kantoorgebouwen, winkelcentra, recreatiegebieden, kerken, parken, etc.

Spelregels en prijzen

  • De foto’s zijn in Nederland genomen
  • Fotografeer je iets waarvan je niet de eigenaar bent? Benader het pand of object en bewoners met respect. Maak foto's alleen vanaf de openbare weg, tenzij je toestemming hebt om op particulier terrein te fotograferen.
  • Foto's konden worden ingestuurd t/m vrijdag 29 oktober 2021.
  • We roepen elke maand een winnaar uit, winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd
  • De prijs: een t-shirt naar keuze uit de collectie van Martjan Kuit. We geven in onze verschillende uitingen terugkoppelingen van het resultaat van de fotowedstrijd. Jouw post/foto kan daarin terugkomen. We nemen contact met je op via een persoonlijk bericht als we je foto eventueel willen gebruiken op groot formaat

Acquisitie n.a.v. de fotowedstrijd stellen we niet op prijs.