Fotowedstrijd #Bloemkoolwijkchallenge

De #Bloemkoolwijkchallenge is een fotowedstrijd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). In de jaren ’70 en ’80 werden in Nederland tal van zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ gebouwd, ook wel woonerfwijken genoemd. Ben je er opgegroeid of woon je er nog steeds met veel plezier? We zijn benieuwd aan welke bloemkoolwijk jij goede herinneringen hebt. Zowel foto's van toen als nu zijn welkom.

Tot en met 31 december 2021 kon je jouw foto's inzenden voor de #Bloemkoolwijkchallenge. De jury is zich nu aan het beraden, en maakt halverwege januari bekend wie een t-shirt naar keuze uit de collectie van Post65-liefhebber Martjan Kuit wint.

Wat is een bloemkoolwijk?

De bloemkoolwijk komt aan z’n naam door de plattegrond: die lijkt op een doorgesneden bloemkool. In deze wijk liggen de eengezinswoningen rond hofjes en woonerven; de ontmoetingsplekken voor bewoners. Ook vind je hier veel doodlopende straten en weinig verkeer. De bouw van bloemkoolwijken was een reactie op de wederopbouw waar op grote schaal werd ingezet op hoogbouw, zoals galerijflats. In de jaren zeventig en tachtig moest niet meer de kwantiteit, maar de kwaliteit voorop staan. In de periode van 1965 tot 1990, ook wel Post65 genoemd, maakte Nederland veel maatschappelijke ontwikkelingen door. De verzorgingsstaat kwam tot stand, de jeugdcultuur en de democratisering bloeiden op. Maar ook was er de oliecrisis en Nederland kampte met hoge woningnood. Deze ontwikkelingen hadden hun weerslag op de woningbouw.

Waarom deze fotowedstrijd?

We schreven eerder al een eerste verkenning over bloemkoolwijken. De wijken zijn geliefd bij hun bewoners, maar worden ook verafschuwd als wijken waarin je altijd weer verdwaald. De bloemkoolwijk is in ieder geval een typisch Nederlands fenomeen. Veel van deze wijken hebben nu behoefte aan vernieuwing. De RCE wil graag zijn kennis uitbreiden over de gebouwde omgeving uit de periode 1965-1990, het Post65-tijdperk. Dus ook over de bloemkoolwijken. Die kennis zetten we onder meer in bij actuele herontwikkelings- en transformatieopgaven, waarbij cultureel erfgoed een rol speelt.

De RCE verzamelt daarom foto’s van cultureel erfgoed uit de periode 1965-1990. De inbreng van bewoners en bezoekers van deze opvallende wijken is waardevol. Wat vinden zij van de opzet, de architectuur, de openbare ruimte en de inrichting van de bloemkoolwijk?

De foto’s voor de #Bloemkoolwijkchallenge konden over van álles gaan; spelende kinderen op een woonerf, de herkenbare eengezinswoningen, de hofjes, het groen, de straten zonder veel autoverkeer of typische interieurs met schrootjes en zitkuilen. Zowel foto’s van nu als foto’s uit de jaren ‘70 en ‘80 waren welkom.

De jury beoordeelt de inzendingen op esthetiek van de verbeelding, originaliteit en representatie van de periode.

Hoe doe je mee?

Je kon op twee manieren aan de fotowedstrijd meedoen:

1. Met een openbaar account op Instagram. Stel je post als volgt samen:

  • Plaats de foto van een facet van een bloemkoolwijk dat jou aanspreekt (van bouwstijl, openbare ruimte, park tot inrichting van de woning).
  • Beschrijf waarom jij deze foto kenmerkend, belangrijk of iconisch vindt voor een bloemkoolwijk.
  • Tag @cultureelerfgoed voor deze campagne, geef de locatie van jouw foto aan in de post, voorzie jouw post van de hashtags #Bloemkoolwijkchallenge, #MijnPost65 en #erfgoed.

2. Door je foto in te sturen via  de website, met behulp van een online formulier.

Wat kon je winnen?

Deelnemers maakten kans op een t-shirt naar keuze uit de collectie van Martjan Kuit. De top drie krijgt een rondleiding van een erfgoeddeskundige door een bloemkoolwijk. Sowieso help je mee aan het opbouwen van de kennis over jong erfgoed.

Spelregels

  • De foto’s zijn in Nederland genomen.
  • Fotografeer je iets waarvan je niet de eigenaar bent? Benader het pand of object en bewoners met respect. Maak foto's alleen vanaf de openbare weg, tenzij je toestemming hebt om op particulier terrein te fotograferen.
  • Foto’s konden worden ingestuurd t/m 31 december 2021.
  • Winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • We geven in onze verschillende uitingen terugkoppelingen van het resultaat van de fotowedstrijd. Jouw post/foto kan daarin terugkomen. We nemen contact met je op via een persoonlijk bericht als we je foto eventueel willen gebruiken op groot formaat.