Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning zijn verschillende partijen betrokken op verschillende momenten. Zo zijn naast de adviseurs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onder andere ook de gemeente of omgevingsdienst en in sommige gevallen de provincie betrokken.
De adviseurs architectuurhistorie van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed adviseren namens de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). De adviseur architectuurhistorie heeft algemene kennis van de architectuurgeschiedenis, ervaring over de wijze waarop de monumentale waarde van het rijksmonument kan worden samengebracht met de opgave en op welke wijze deze waarde kan worden ingezet als inspiratiebron. De adviseur streeft naar een integrale advisering en werkt samen met de andere adviseurs en specialisten Monumenten en Collecties binnen de Rijksdienst.
Wie meer wil weten over de adviestaak van de gemeentelijke adviescommissie en het college van Gedeputeerde Staten kan contact opnemen met de collega erfgoed binnen de gemeente, de secretaris van de gemeentelijke adviescommissie, de provincie of het steunpunt cultureel erfgoed.
Voor vragen over de uitvoering van wettelijke erfgoedtaken en verantwoordelijkheden is het mogelijk een beroep te doen op het steunpunt cultureel erfgoed. Iedere provincie heeft zijn eigen steunpunt. De steunpunten zijn een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse provincies en het ministerie van OCW.
Iedere provincie heeft op een eigen manier invulling gegeven aan de steunpuntfunctie. Bijna allemaal hebben ze een website, een helpdeskfunctie, een bouwplanoverleg en organiseren ze bijeenkomsten over actuele ontwikkelingen in de erfgoedzorg.
Voor alle inhoudelijke vragen over gebouwde en groene rijksmonumenten binnen de gemeente is de collega erfgoed binnen de gemeente het aanspreekpunt. Betrek deze collega dan ook bij adviesaanvragen. Dit zorgt voor continuïteit in het proces en verhoogt de kwaliteit van het plan.
Is er geen collega erfgoed binnen de gemeente? Dan kunt u terecht bij de wettelijke adviseurs, het steunpunt cultureel erfgoed in uw provincie of bij andere gemeenten.
De Rijksdienst heeft een incidententeam voor incidenten waarbij schade is ontstaan aan een rijksmonument. Denk aan een ingestort dak door een omgevallen boom of verwoesting van een groot deel van een pand door een brand. Het team bestaat uit bouwkundigen en architectuurhistorici.
Gemeenten kunnen incidenten melden bij het incidententeam. Afhankelijk van de ernst van het incident brengt het team een bezoek aan het pand. Het team adviseert over maatregelen die vervolgschade kunnen voorkomen. Denk aan het stutten van muren en vloeren of het pand beschermen met een zeil of dak.