U kunt een preadvies vragen over bijvoorbeeld:
a. de monumentale (kern)waarde van een gebouwd of aangelegd (groen) rijksmonument
Inzicht in de monumentale waarde van een rijksmonument is een belangrijke indieningsvereiste (Regeling omgevingsrecht artikelen 5.1 t/m 5.8) voor een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een rijksmonument. Het is een waardevolle bouwsteen om te komen tot een goed schetsplan.
De monumentale waarde kan niet worden bepaald aan de hand van de registeromschrijving in het rijksmonumentenregister. De registeromschrijving is bedoeld als identificatie van het rijksmonument, ter verduidelijking van welke onroerende zaak of zaken onder de bescherming vallen. De registeromschrijving ligt ten grondslag aan de aanwijzing.
Voor inzicht in de monumentale waarde is het advies cultuurhistorisch onderzoek te laten uitvoeren door een onderzoeker. Een geoefend onderzoeker analyseert, interpreteert en waardeert het rijksmonument met behulp van kennis en informatie. Voor de wijze van onderzoeken zijn landelijke richtlijnen opgesteld voor bouw-, kleur- en tuinhistorisch onderzoek. Een cultuurhistorisch onderzoek geeft daarmee op onafhankelijke en deskundige wijze inzicht in de oorspronkelijke verschijningsvorm, de veranderingen die in de loop der tijd zijn doorgevoerd en de monumentale waarde van de verschillende tijdlagen en onderdelen die nog aanwezig zijn.
Een eigenaar kan voor het vinden van een deskundig onderzoeker onder meer te rade gaan bij:
Een eigenaar kan er voor kiezen alleen een bureauonderzoek te (laten) doen. Bijvoorbeeld naar historisch foto- en kaartmateriaal, oude bouwtekeningen, andersoortig archiefmateriaal en publicaties. Een analyse in tijdlagen en een interpretatie van de betekenis ontbreekt in dat geval. U bent bevoegd de indieningsvereisten te bepalen voor de aanvraag omgevingsvergunning. Voor het toetsen van de gevolgen van ingrijpende activiteiten voor het rijksmonument is meestal een cultuurhistorisch onderzoek nodig. Een aanvraag zonder cultuurhistorisch onderzoek is, over het algemeen, minder goed te beoordelen.
De RCE voert zelf geen onderzoek uit maar kan wel een toelichting geven op de reden van aanwijzing en het algemeen belang van het rijksmonument. Aan de hand van een cultuurhistorisch onderzoek en een toekomstige opgave kan de RCE een preadvies geven over de monumentale (kern)waarde. Een eenduidige kijk op de monumentale (kern)waarde ondersteunt een eigenaar in het planproces. Wilt u een preadvies over de monumentale (kern)waarde van een gebouwd of aangelegd (groen) rijksmonument? Stuur uw adviesverzoek dan naar omgevingsvergunning@cultureelerfgoed.nl.
Cultuurhistorisch onderzoek kan ook worden uitgevoerd voor ander cultureel erfgoed, zoals archeologische rijksmonumenten, stads- en dorpsgezichten of cultuurlandschappen (bijvoorbeeld de wederopbouwgebieden of nieuw erfgoed uit de periode na 1965, zogenaamd ‘Post 65’) en museale collecties. Een overzicht van de waarderingsmethodieken vindt u in Eenheid en verscheidenheid: een zoektocht naar een integrale cultuurhistorische waardestelling voor het materiële erfgoed.
b. de haalbaarheid van een opgave voor een gebouwd of aangelegd (groen) rijksmonument
Een opgave voor een rijksmonument kan betrekking hebben op bijvoorbeeld het in stand houden, verbouwen, verduurzamen, herbestemmen, reconstrueren, verplaatsen, versterken of brandveilig maken van een rijksmonument. Vraag de aanvrager de opgave te omschrijven en/of vraag de (restauratie)architect om een visie op de omgang met de monumentale waarde van het rijksmonument vanuit de verschillende opgaven. Vul deze informatie aan met gegevens uit uw bestemmingsplan en uw beleid. Informatie over de opgave en een visie is een indieningsvereiste (Regeling omgevingsrecht artikelen 5.1 t/m 5.8) voor een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een rijksmonument.
Algemene informatie die van nut kan zijn:
Voor een preadvies van de RCE over de haalbaarheid van een opgave zijn met name die opgaven van belang die gepaard gaan met grote ingrepen of met bijzondere monumentale waarde van een rijksmonument. Een preadvies van de RCE over de haalbaarheid geeft inzicht of het rijksmonument de ingreep kan verdragen en behoud en vernieuwing in goede samenhang te verenigen zijn. Zo niet dan denkt de adviseur mee over alternatieve oplossingen. Wilt u een preadvies over de haalbaarheid van een opgave door de adviseur architectuurhistorie? Stuur dan uw adviesverzoek naar omgevingsvergunning@cultureelerfgoed.nl.
c. (algemene) uitgangspunten voor een ingreep met betrekking tot een gebouwd of aangelegd (groen) rijksmonument
Cultuurhistorisch onderzoek naar de bouw-, kleur- of tuingeschiedenis, de technische staat van een rijksmonument en een omschrijving van de opgave (Programma van Eisen) zijn belangrijke bouwstenen voor een preadvies over algemene uitgangspunten voor de ingreep. Deze bouwstenen zijn aangemerkt als indieningsvereisten (Regeling omgevingsrecht artikelen 5.1 t/m 5.8) voor een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een rijksmonument.
Algemene informatie die van nut kan zijn:
Een preadvies over de uitgangspunten voor een ingreep gaat in op het creatief omgaan met de monumentale (kern)waarde van een rijksmonument in het licht van een opgave. Het advies heeft tot doel een goed evenwicht te vinden tussen behoud en vernieuwing. Dit om te komen tot een volledige aanvraag om een omgevingsvergunning. Wilt u een preadvies over algemene uitgangspunten voor een bepaalde ingreep? Stuur dan uw adviesverzoek naar omgevingsvergunning@cultureelerfgoed.nl.
d. een voorlopig ontwerp voor het wijzigen van een gebouwd of aangelegd (groen) rijksmonument
Een preadvies over een voorlopig ontwerp geeft inzicht in de aandachtspunten om te komen tot een volledige aanvraag om een omgevingsvergunning. Wilt u een preadvies over een voorlopig ontwerp? Stuur dan uw adviesverzoek naar omgevingsvergunning@cultureelerfgoed.nl.