Landschapsbiografie van de Veluwe

Deze landschapsbiografie vertelt het verhaal van de Veluwe aan de hand van de unieke historisch-landschappelijke kenmerken van dit gebied.

Historische landschap de Veluwe

In 2016 vond de verkiezing plaats van het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Vier gebieden kregen dat predicaat: het Waddengebied, de Veluwe, de Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. De natuurverkiezing was onderdeel van het programma ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’. Het programma wil deze gebieden internationaal op de kaart zetten en ze ecologisch en landschappelijk versterken.

In het vlakke, natte Nederland is de Veluwe een buitenbeentje. Het is een groot reliëfrijk zandgebied, met heuvels, plateaus, hellingen en dalen, dat in de ijstijden werd gevormd. Deze biografie gaat met name over de hoger gelegen bos- en heidegronden van het Veluwemassief. Ook de overgangen en contrasten met de lage delen komen aan bod. Deze biografie geeft een karakterschets van dit bijzondere historische landschap: welke karakteristieken maken het zo bijzonder, en hoe zijn die historisch-landschappelijke karakteristieken in de loop van de tijd ontstaan?

Colofon

Tekst: Jan Neefjes
Onder redactie van Hans Bleumink, Theo Spek en Jan Neefjes
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2018