Actuele veldwerkcampagnes
In 2023 doet de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op verschillende locaties onderzoek naar maritiem-archeologisch erfgoed. We doen dit in nauwe samenwerking met overheden, musea, onderwijsinstellingen, initiatiefnemers, de archeologische markt en vrijwilligers in de archeologie.
Onderzoeken
De RCE zet zich in voor het onderzoek naar en de instandhouding van het meest relevante Nederlandse maritiem-archeologische erfgoed, waar ook ter wereld. In een tijd waarin onze leefomgeving immer in ontwikkeling is, is het ons doel te zorgen voor een goede inbedding van de zorg voor dit inspirerende, maar kwetsbare bodemarchief.

De reis van Bossu
Een maand voordat de Slag op de Zuiderzee 450 jaar geleden is doet de RCE onderzoek naar mogelijke restanten van deze gebeurtenis. Het inventariserend veldonderzoek heeft ‘De reis van Bossu’ als centraal thema. Admiraal Bossu begon zijn reis als aanvoerder van de Spaanse vloot in Amsterdam en eindigde als krijgsgevangene in Hoorn. Maritiem archeologen van de RCE verrichten vanaf 18 september gedurende twee weken duikonderzoek op drie locaties. Het onderzoeksschip maakt daarmee dezelfde reis als de Spaanse admiraal.

Burgzand Noord 9
Op 5 juni is het onderzoek naar het scheepswrak de ‘Burgzand Noord 9’ nabij Texel hervat. Maritiem archeologen van de RCE onderzoeken de komende twee maanden het achterschip. Het scheepswrak is vermoedelijk een straatvaarder die handel dreef met het Middellandse zeegebied. Lees erover in de blogs.

Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland
Elk jaar organiseert de RCE in samenwerking met Batavialand de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Studenten van verschillende scholen en universiteiten doen onderzoek naar een scheepswrak. Lees erover in de blogs.

Scheurrak SO1
Van 8 tot en met 26 mei doet de RCE samen met de Universiteit Leiden onderzoek naar het scheepswrak Scheurrak SO1. Ter ondersteuning zijn hiervoor de archeologische bedrijven Vestigia, Baars-Cipro en MSDS-Marine ingehuurd. Lees erover in de blogs.