Wat is gedeeld cultureel erfgoed?

Nederland heeft een rijke historie waarin de verbindingen met andere landen en culturen een belangrijke rol hebben gespeeld. Over de hele wereld vinden we sporen terug van dit gezamenlijke verleden.

Zicht op de voormalige VOC-handelspost in Hirado in Japan

VOC-handelspost in Hirado, Japan

Verbonden verleden

Nederland deelt een verleden met veel landen en culturen over de hele wereld. Deze verbindingen hebben allerlei sporen achtergelaten die ons herinneren aan de rijke en complexe geschiedenis die we samen delen. Zoals gebouwen, archieven, scheepswrakken, museale collecties en immaterieel erfgoed. Deze sporen van een gedeelde geschiedenis noemen we gedeeld cultureel erfgoed.

Dit erfgoed omvat onder andere de overblijfselen van het tijdperk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie, waarin Nederland als maritieme handelsnatie de wereld over trok, en van onze koloniale geschiedenis in Aziƫ, Afrika en Zuid-Amerika. Maar denk ook aan de sporen van de culturele uitwisseling als gevolg van de vestiging van Nederlandse migranten in andere landen. Gedeeld cultureel erfgoed omvat ook de sporen die andere landen en culturen in Nederland hebben achtergelaten. Nederlandse musea, archieven en de gebouwde omgeving, maar ook de gerechten die we eten en de taal die we spreken dragen sporen van dat gedeelde verleden.