Praktijkvoorbeelden

De RCE onderzoekt projecten waarvan anderen kunnen leren en die een inspiratie vormen voor ieder die te maken krijgt met erfgoed. Om deze inzichten toegankelijk te maken, heeft de RCE een aantal projecten als praktijkvoorbeeld uitgelicht. De praktijkvoorbeelden op deze pagina gaan over projecten die te maken hebben met erfgoedparticipatie (Faro).

Beeld: ©NK Maasheggenvlechten / Marius Grutters

Maasheggenvlechten

Elke tweede zondag in maart organiseert Marius Grutters met de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten, een evenement waar duizenden mensen uit de regio op af komen. Zo zorgt hij er samen met andere vrijwilligers voor dat kennis over het heggenvlechten bewaard blijft.

©HomeComputerMuseum

HomeComputermuseum

Bezoekers van het HomeComputerMuseum in Helmond mogen alle collectiestukken aanraken en gebruiken. Onbekend met Pacman of X-box, want ver voor jouw tijd? De medewerkers helpen je graag. En als het even rustig is, knappen ze in de werkplaats oude computers op. 

©Stichting Adoptiegraven Margraten

Stichting Adoptiegraven Margraten

Tussen Amerikaanse en Nederlandse families bestaan al generaties lang banden door de Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Elk graf op deze begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog is geadopteerd door Nederlanders.

Beeld: ©Namen en Nummers / Mo Verlaan

Namen en Nummers

In de Amsterdamse Oosterparkbuurt organiseert initiatiefnemer Ida van der Lee daar samen met buurtbewoners Namen en Nummers: Joodse Amsterdammers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd krijgen via een naambordje symbolisch hun plaats in de buurt terug.

Beeld: ©Stichting Brugwachtershuisjes / Peter Ekels

Brugwachtershuisjes

In Nederland staan naar schatting zo'n duizend brugwachtershuisjes. Een groot deel daarvan is leeg of nauwelijks in gebruik, omdat bruggen tegenwoordig op afstand worden bediend. Stichting Brugwachtershuisjes wil deze huisjes een tweede leven geven, bijvoorbeeld als kiosk, hotelkamer, kapsalon of kunstruimte.

Isa en Lisa in hun tentoonstelling Post_Delete
Beeld: ©Stedelijk Museum Schiedam / Aad Hoogendoorn

Stedelijk Museum Schiedam

Naar de kapper in het museum, of er samen werken aan een nieuwe bevrijdingsrok. Een beetje vreemd? Niet voor Stedelijk Museum Schiedam. Onder de noemer Mijn Schiedam bepalen inwoners van de stad mee wat er in het museum te zien en te doen is. Ze kunnen hun plannen indienen en meedenken over de uitwerking daarvan. 

Beeld: ©Helmond in 100 stukskes / Laura Maessen

Helmond in 100 stukskes

Een oude vuilnisbelt in Helmond bleek een heuse schatkamer. De stadsarcheoloog en vrijwilligers vonden er onder meer luizenkammen, fietsbelastingplaatjes, emaillen pollepels, maar ook botten van kippen en konijnen. Voor het project Helmond in 100 Stukskes delen ouderen hun verhalen achter deze objecten.

vierde geschenk
Beeld: ©RCE / Monique van der Steen

Het Vierde Geschenk

Speelgoed voor kinderen die in armoede leven: daarvoor zorgt de Tilburgse stichting Het Vierde Geschenk, die zich baseert op de eeuwenoude Tilburgse solidariteitsgedachte en de christelijke Driekoningentraditie. "De kinderen zijn de vierde koning, hun speelgoed is het vierde geschenk."

videogroep waspada
©Waspada-videogroep Cermin

Verloren Banden

Stichting Verloren Banden digitaliseert en publiceert 300 verloren gewaande videobanden van het leven in de Molukse gemeenschap in Vaassen. De beelden tonen een onderbelicht hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis en zijn dus belangrijk erfgoed.

©Kim Pattiruhu

Kruikenzeikers

Ministripjes die een klein stukje Tilburgse geschiedenis vertellen: dat zijn de Tilburgse verkeerslichten met daarop kruikenzeikers. Dankzij de verkeerslichten is de geuzennaam die Tilburgers normaal alleen tijdens carnaval gebruiken het hele jaar zichtbaar in de Brabantse stad.

©Museum Rotterdam

Echt Rotterdams Erfgoed

De museumstukken van Museum Rotterdam zijn dagelijks actief in de stad. Echt Rotterdams Erfgoed heet deze ‘actieve collectie’, die Rotterdammers zelf samenstellen. Het museum zet dit verzamelen en presenteren steeds meer in om sociaal-maatschappelijke impact te maken.

Beeld: ©Expeditie Over de Maas / Peter van de Lavoir

Expeditie Over de Maas

Dankzij bevlogen vrijwilligers werd een zandafgraving in het Gelderse Dreumel de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Daar werden de afgelopen tien jaar zo’n 250.000 vondsten gedaan. Expeditie Over de Maas probeert de vondsten veilig te stellen en wil daar zo veel mogelijk mensen bij betrekken.

Beeld: ©Karst Meijer / Herbarium Frisicum

Herbarium Frisicum

Van over de hele wereld vinden bijzondere collecties gedroogde planten hun weg naar het Herbarium Frisicum in Wolvega. Privécollecties, maar ook van universitaire instituten. Oprichter Karst Meijer noemt het een opvanghuis voor botanisch erfgoed. 

©Buurtschap Ede en Veldhuizen

Buurtschap Ede en Veldhuizen

In het Gelderse Ede bestaat in de buurt Ede en Veldhuizen een eeuwenoude traditie van lokaal bestuur en lokale democratie. Een van de meest tastbare vormen hiervan is de jaarlijkse buurtspraak, een bijeenkomst waarin buurtbewoners afspraken maken over hun buurt. 

Beeld: ©DePetrus / Jeroen Pulles

WijPetrus

In 2018 opende in Vught DePetrus, in de voormalige Petruskerk. Vughtse ondernemers en inwoners zorgden voor behoud van dit erfgoed, en vertellen in het project WijPetrus hoe het gebouw hen verbindt. "De bewoners van Vught zien DePetrus als iets dat van hen is, als een inwoner van ons dorp"

©Cultuurhistorische optocht Saasveld

Cultuurhistorische optocht Saasveld

De inwoners van Saasveld organiseren sinds 1926 ongeveer om de tien jaar de Cultuurhistorische optocht Saasveld. De organisatie lijkt elke keer als vanzelf op gang te komen, zo verweven is de optocht met het dorp en zijn inwoners

©Rederij Lampedusa

Rederij Lampedusa

Rederij Lampedusa is een sociale onderneming die het migratieverleden van Amsterdam koppelt aan het actuele migratievraagstuk van vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Bij de rederij werken zo'n tien mensen die hun geboortegrond zijn ontvlucht voor een nieuwe toekomst in Nederland. 

Drone shot van Fort WKU
©Fort WKU

Fort WKU

In 2015 werd Fort WKU een dagbestedingslocatie, en ging de stichting een samenwerking aan met zorgorganisaties. Inmiddels hebben zo’n dertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een dagbesteding op Fort WKU. 

©Verhalenhuis Belvédère

Verhalenhuis Belvédère

Verhalen verbinden. Ze zorgen ervoor dat mensen elkaar beter begrijpen. En precies dat is de gedachte achter Verhalenhuis Belvédère. Daar vertellen Rotterdammers uit alle wijken en met verschillende culturele achtergronden hun verhaal.