Praktijkvoorbeelden Erfgoedparticipatie Faro

De RCE onderzoekt projecten waarvan anderen kunnen leren en die een inspiratie vormen voor ieder die te maken krijgt met erfgoed. Om deze inzichten toegankelijk te maken, heeft de RCE een aantal projecten als praktijkvoorbeeld uitgelicht. De praktijkvoorbeelden op deze pagina gaan over projecten die te maken hebben met erfgoedparticipatie (Faro).

De laatste hand wordt gelegd aan het vlechtwerk. De staanders wordt ingezaagd in ingevlochten aan de bovenkant.
Beeld: ©Marius Grutters / Marius Grutters
De laatste hand wordt gelegd aan het vlechtwerk. De staanders wordt ingezaagd in ingevlochten aan de bovenkant.

Vlechten om de gouden hiep

Elke tweede zondag in maart organiseert Marius Grutters met de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten, een evenement waar duizenden mensen uit de regio op af komen. Zo zorgt hij er samen met andere vrijwilligers voor dat kennis over het heggenvlechten bewaard blijft.

Één van de vrijwilligers van het museum een computer aan het repareren.
Beeld: ©HomeComputerMuseum / HomeComputerMuseum
Één van de vrijwilligers van het museum een computer aan het repareren.

Stressvrij groeien tussen de computers

Bezoekers van het HomeComputerMuseum in Helmond mogen alle collectiestukken aanraken en gebruiken. Onbekend met Pacman of X-box, want ver voor jouw tijd? De medewerkers helpen je graag. En als het even rustig is, knappen ze in de werkplaats oude computers op. 

4 mei viering opvouwen VS vlag
©Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten
4 mei viering met VS vlag

Margraten - geadopteerde graven van soldaten

Tussen Amerikaanse en Nederlandse families bestaan al generaties lang banden door de Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Elk graf op deze begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog is geadopteerd door Nederlanders.

Een vader legt aan zijn kinderen uit wat Namen en Nummers is.
©Mo Verlaan
Een vader legt aan zijn kinderen uit wat Namen en Nummers is.

Verdwenen Joodse buurtgenoten zichtbaar maken

In de Amsterdamse Oosterparkbuurt organiseert initiatiefnemer Ida van der Lee daar samen met buurtbewoners Namen en Nummers: Joodse Amsterdammers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd krijgen via een naambordje symbolisch hun plaats in de buurt terug.

Orthenbrug, Den Bosch: Imke van Dillen van Stichting Weeshuisjes heeft hier Camping Koffietent gerealiseerd
Beeld: ©Peter Ekels / Orthenbrug, Den Bosch: Imke van Dillen van Stichting Weeshuisjes heeft hier Camping Koffietent gerealiseerd

Brugwachtershuisjes

In Nederland staan naar schatting zo'n duizend brugwachtershuisjes. Een groot deel daarvan is leeg of nauwelijks in gebruik, omdat bruggen tegenwoordig op afstand worden bediend. Stichting Brugwachtershuisjes wil deze huisjes een tweede leven geven, bijvoorbeeld als kiosk, hotelkamer, kapsalon, ijswinkel of kunstruimte.

Isa en Lisa in hun tentoonstelling Post_Delete
Beeld: ©Stedelijk Museum Schiedam / Aad Hoogendoorn
Isa en Lisa in hun tentoonstelling Post_Delete

Een nieuw soort stadsmuseum

Naar de kapper in het museum, of er samen werken aan een nieuwe bevrijdingsrok. Een beetje vreemd? Niet voor Stedelijk Museum Schiedam. Onder de noemer Mijn Schiedam bepalen inwoners van de stad mee wat er in het museum te zien en te doen is. Ze kunnen hun plannen indienen en meedenken over de uitwerking daarvan. 

Twee dames halen lachend herinneringen op.
Beeld: ©ColorIsTheLimit / Laura Maessen
Mooie herinneringen en anekdotes komen weer terug bij deze twee dames.

Helmond in 100 stukskes

Een oude vuilnisbelt in Helmond bleek een heuse schatkamer. De stadsarcheoloog en vrijwilligers vonden er onder meer luizenkammen, fietsbelastingplaatjes, emaillen pollepels, maar ook botten van kippen en konijnen. Voor het project Helmond in 100 Stukskes delen ouderen hun verhalen achter deze objecten.

vierde geschenk
Beeld: ©RCE / Monique van der Steen

Het vierde geschenk

Speelgoed voor kinderen die in armoede leven: daarvoor zorgt de Tilburgse stichting Het Vierde Geschenk, die zich baseert op de eeuwenoude Tilburgse solidariteitsgedachte en de christelijke Driekoningentraditie. "De kinderen zijn de vierde koning, hun speelgoed is het vierde geschenk."

videogroep waspada
©Waspada-videogroep Cermin

Verloren banden

Stichting Verloren Banden digitaliseert en publiceert 300 verloren gewaande videobanden van het leven in de Molukse gemeenschap in Vaassen. De beelden tonen een onderbelicht hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis en zijn dus belangrijk erfgoed.

Kruikenzeiker verkeerslichten benadrukken de eigenheid van de stad
©Kim Pattiruhu
Kruikenzeiker verkeerslichten benadrukken de eigenheid van de stad

Twaalf trotse zeikers

Ministripjes die een klein stukje Tilburgse geschiedenis vertellen: dat zijn de Tilburgse verkeerslichten met daarop kruikenzeikers. Dankzij de verkeerslichten is de geuzennaam die Tilburgers normaal alleen tijdens carnaval gebruiken het hele jaar zichtbaar in de Brabantse stad.

©Museum Rotterdam

Echt Rotterdams Erfgoed

De museumstukken van Museum Rotterdam zijn dagelijks actief in de stad. Echt Rotterdams Erfgoed heet deze ‘actieve collectie’, die Rotterdammers zelf samenstellen. Het museum zet dit verzamelen en presenteren steeds meer in om sociaal-maatschappelijke impact te maken.

Beeld: ©Expeditie Over de Maas / Peter van de Lavoir

Expeditie Over de Maas

Dankzij bevlogen vrijwilligers werd een zandafgraving in het Gelderse Dreumel de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Daar werden de afgelopen tien jaar zo’n 250.000 vondsten gedaan. Expeditie Over de Maas probeert de vondsten veilig te stellen en wil daar zo veel mogelijk mensen bij betrekken.