Cijfers rijksmonumenten in Nederland geactualiseerd

Nederland telde eind augustus 61.809 gebouwde rijksmonumenten. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Erfgoedmonitor van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Van deze rijksmonumenten bevinden de meeste zich in Noord-Holland (14.014) en Zuid-Holland (8.987). Ongeveer de helft (31.527) van alle gebouwde rijksmonumenten behoort tot de categorie 'woningen en woningbouwcomplexen', gevolgd door de categorie 'boerderijen, molens en bedrijven' (9.926) en die van 'kastelen, landhuizen en parken' (5.580).

Erfgoedmonitor

De Erfgoedmonitor presenteert onderbouwde feiten en cijfers over het erfgoed in Nederland. Met de Erfgoedmonitor geeft de RCE inzicht in de ontwikkeling en staat van het erfgoed in Nederland. Een vaste set van indicatoren op het gebied van archeologie, gebouwde monumenten, historisch landschap en musea en collecties wordt periodiek gemeten. Hiermee worden trends en ontwikkelingen in de tijd zichtbaar gemaakt. Naast gebouwde kent Nederland ook archeologische rijksmonumenten. Bij de laatste telling waren dat er 1459. In de Erfgoedmonitor zijn ook gegevens te vinden over mobiel en immaterieel erfgoed: www.erfgoedmonitor.nl.

Beeld: Wikimedia Commons

‘Mijn monument is jouw monument’

In het weekend van Open Monumentendag, dat vandaag officieel wordt afgetrapt, zijn op veel plekken in Nederland monumenten weer opengesteld voor publiek. Ook bieden veel particuliere eigenaren een uniek inkijkje in hun monumentale woning (www.openmonumentendag.nl).