Dakisolatie van historische gebouwen

Werd de zolder vroeger vaak als bufferruimte gebruikt, tegenwoordig richten we deze ruimte steeds vaker in als slaapkamers. Via daken die niet geïsoleerd zijn gaat veel warmte verloren.

Er zijn verschillende manieren om het dak van een monument te isoleren:

1. Aan de binnenzijde

Vaak heeft deze optie de voorkeur, omdat dit gemakkelijk toe te passen is. Om geen condens op de constructie achter de isolatie te laten ontstaan, is het van belang om isolatiemateriaal te kiezen met een dampremmende laag aan de warme zijde van de ruimte. Holtes in de isolatie en aansluitingen die niet luchtdicht zijn brengen ook risico’s met zich mee. Isolatie aan de binnenzijde vereist dus een zeer zorgvuldige dampdichte en luchtdichte uitvoering.

2. Aan de buitenzijde

Dit is de meest gunstige methode, omdat er geen risico’s op condens ontstaan. Isoleren aan de buitenzijde betekent dat de pannen eraf gaan en er een isolatiepakket onder de pannen komt. Hierdoor neemt de dikte van het pakket toe en kunnen aansluitingen bij de dakgoot veranderen.

Dit heeft vaak zichtbare gevolgen en is, zeker bij historische gebouwen, niet altijd wenselijk. De dikte van de isolatie is dus een belangrijk aandachtspunt bij het maken van keuzes. 

U leest nog veel meer over het isoleren van ramen of anderen onderdelen van uw monument in de brochure Isolatie van historische gebouwen

Dakisolatie van een historisch gebouw
Het isoleren van het dak van een historisch gebouw