Artikelen

Het project 'De Kade als energiefabriek' is geselecteerd voor de prototypefase van de SBIR-competitie duurzaam verwarmen van monumenten.
Beeld: Jaap Hubeek
Het project 'De Kade als energiefabriek' is geselecteerd voor de prototypefase van de SBIR-competitie duurzaam verwarmen van monumenten.

Van warmte uit afvalwater tot gestuurde ventilatie

Er is creativiteit nodig om monumenten te verduurzamen. Veel oplossingen zijn immers ontworpen voor nieuwbouw. Daarom schreef de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een innovatiecompetitie uit. Acht projecten in de categorie ‘verwarmen van monumenten’ haalden de eerste ronde, vier daarvan zijn geselecteerd voor de volgende ronde: de prototypefase. 

Museum Havezate Mensinge in Roden
Beeld: Museum Havezate Mensinge
Museum Havezate Mensinge in Roden

Gemeenten aan de slag met verduurzamen van monumenten

Een van de opdrachten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is het adviseren van gemeenten bij het verduurzamen van monumenten. Er zijn inmiddels goede voorbeelden van gemeenten die met dit thema aan de slag zijn, zoals Noordenveld en Rheden.

Dakenlandschap deel van de Amersfoortse binnenstad van bovenaf gezien.
Beeld: Jos Stöver

Elk dak een waarde en zonpotentie

Wat zijn de mogelijkheden voor meer zonnepanelen op het historische dakenlandschap van Amersfoort? Met deze vraag maakte de gemeente Amersfoort een waardenkaart en een zonnepanelenkaart.

Verduurzaming monumentaal woonhuis Wijk bij Duurstede
Beeld: Nanette de Jong
Verduurzaming monumentaal woonhuis door middel van voorzetramen aan de binnenzijde, in Wijk Bij Duurstede.

Verduurzamen van een monument: dit zijn de stappen

Het verduurzamen van een monument betekent maatwerk. Bij elk monument is het van belang de balans te bewaken tussen verduurzaming en cultuurhistorische waarde. Er is daarom een integraal verduurzamingsplan nodig. Daarvoor doorloopt u als monumenteigenaar een aantal stappen.