Nieuwe landkaart met cultuurlandschap

Vanaf vandaag kan de Regionale Energiestrategie (RES)-regio Rivierenland gebruikmaken van een nieuwe landkaart. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft met medewerking van de gemeenten uit de regio en de provincie Gelderland een kaart ontwikkeld met daarop de cultuurhistorische kenmerken en karakteristieken van het landschap. Deze kaart is de eerste in een reeks kaarten voor alle RES-regio’s. 

De kaart is aan de RES-regio Rivierenland in papieren vorm aangeboden maar ook beschikbaar als GIS-viewer. Ook van de andere RES-regio's zijn hier de digitale kaarten te vinden. 

De kaart is onderdeel van een handreiking die de regio helpt om rekening te houden met de karakteristieken van het cultuurlandschap bij de opstelling van een Regionale Energiestrategie.

Regionale Energiestrategie (RES)

Nederland is opgedeeld in dertig energie-regio’s. Gemeenten, provincies en waterschappen werken binnen de regio samen aan een Regionale Energiestrategie. De RES is een instrument om gezamenlijk keuzes te maken voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving en de daarvoor benodigde opslag en energie-infrastructuur.

Detailweergave van de kaart Regionale Energiestrategie (RES) - Rivierenland
Detailweergave van de kaart Regionale Energiestrategie (RES) - Rivierenland

Kenmerken en identiteit gebied

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zet zich in om erfgoed te integreren in ruimtelijke ontwikkelingen. Bij de afweging van strategische keuzes en gebiedsgericht maatwerk gaat de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) uit van het principe Kenmerken en identiteit van het gebied staan centraal. Cultuurhistorie en landschap, eigen aan onze identiteit, bepalen in belangrijke mate of de maatschappij een ruimtelijke ontwikkeling als passend ervaart.

Veranderend landschap

Ons landschap is door de eeuwen heen regelmatig veranderd, omdat we nieuwe behoeften en wensen hadden. Op dit moment staan we opnieuw voor een grote transitie: hoe geven we op een zorgvuldige manier ruimte aan duurzame energiebronnen in onze leefomgeving?

Bij het inpassen van windmolens, zonneparken en biomassa kunnen globaal drie strategieën worden gevolgd: in stand houden, inpassen of transformeren. Deze drie strategieën geven houvast bij het inpassen van duurzame energieproductie in het landschap. Voor iedere regio geldt dat een ontwerp op maat de beste garantie is voor een zorgvuldige omgang met de cultuurhistorische kwaliteiten van een gebied.