Interieurensembles

Nederland heeft een aantal monumenten waarbij het gebouw en het interieur één geheel vormen: interieurensembles. Het gaat om kerken, buitenplaatsen, bestuursgebouwen, maar ook boerderijen en woonhuizen. Soms is het samenspel zo bedacht en gemaakt, zoals Jachthuis Sint Hubertus op de Veluwe. De architect ontwierp niet alleen het huis, maar ook de meubels, het tafelzilver en de lampen. De meeste ensembles echter zijn in de loop der tijd gegroeid.

De Tempelhof te Winssen
De Tempelhof te Winssen

Interieurensembles op de kaart

Interieurensembles vind je in heel Nederland. In overleg met de erfgoedsector heeft de RCE ruim 70 voorbeelden uitgekozen. Ze leveren bijzondere verhalen en beelden op en maken de rijkdom van dit bijzondere erfgoed zichtbaar. Een aantal kunt u bezoeken.
Zie Interieurensembles op de kaart.

Aanmelden interieurensembles

Denkt u in bezit te zijn van, of kent u een interieurensemble? Meld uw ensemble dan aan via het webformulier.

Erfgoedwet

Het unieke karakter van interieurensembles krijgt steeds meer waardering en erkenning. Onder meer dankzij de Erfgoedwet. De RCE beoordeelt de aanmeldingen dan ook 'op de definitie van een interieurensemble' zoals omschreven in de Erfgoedwet (paragraaf 3.3.) en de bijbehorende cultuurhistorische waarde. Zie ook de pagina Interieurensembles en de Erfgoedwet.

Theoretisch kader interieurensembles

Wilt u meer weten over interieurensembles, het wettelijk kader, de belevingswaarde of de verschillende vormen en categorieën? Of zoekt u informatie over de conservering en instandhouding voor bijvoorbeeld uw eigen ensemble? Neem dan een kijkje in het Theoretisch kader interieurensembles. Dit uitgebreide document van 53 pagina's heeft een klikbare inhoudsopgave en in- en externe links zodat u eenvoudig door de tekst kunt navigeren.